Werkgevers opgelet! Vanaf 1 januari 2022 geldt een verbod op rookruimtes in het bedrijfsleven.
Tot 1 januari 2022 geldt als uitzondering op het rookverbod dat (afgesloten) rookruimtes, die voldoen aan strikte voorwaarden, binnen het bedrijfsleven zijn toegestaan.
Op 28 januari 2021 is een wijziging van het Tabaks- en rookwarenbesluit gepubliceerd in het Staatsblad (Stb. 2021, 25). Hiermee wordt de uitzondering op het rookverbod in de vorm van rookruimtes afgeschaft. Deze maatregel vloeit voort uit het Nationaal Preventieakkoord van 23 november 2018. In dit akkoord is een pakket aan maatregelen en acties afgesproken met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties om in 2040 een rookvrije generatie te realiseren. Een van de maatregelen is dus het sluiten van rookruimtes.
In het Preventieakkoord was voorzien dat de rookruimtes in de horeca per 2022 zouden sluiten, in (semi-)publieke en openbare gebouwen per 2022 en in het bedrijfsleven per 2023. Op 27 september 2019 heeft de Hoge Raad in de zaak CAN/Staat bepaald dat het toestaan van rookruimtes in de horeca in strijd is met artikel 8, tweede lid, van het WHO-Kaderverdrag inzake Tabaksontmoediging. Naar aanleiding van het arrest heeft het kabinet besloten om het sluiten van de rookruimtes in (semi-)publieke en openbare gebouwen te versnellen, waardoor het verbod voor (semi-)publieke en openbare gebouwen per 1 juli 2021 geldt en het verbod voor het bedrijfsleven per 1 januari 2022. Deze maatregel gaat dus direct in per 1 januari 2022: er gelden geen overgangsmaatregelen.
Het gaat om alle rookruimtes in de ruimten, gebouwen en inrichtingen waar werknemers hun werkzaamheden verrichten of plegen te verrichten. Dat betekent dat per 1 januari 2022 alle rookruimtes op het werk gesloten moeten zijn. Let op: ook in de auto van de zaak mag niet meer worden gerookt.
Kunnen de rokers onder ons dan helemaal niet meer roken op het werk? Vooropgesteld: de werkgever is niet verplicht een rookplek te verschaffen. Wil je als werkgever toch voorzien in een rookruimte voor het personeel, lees dan het volgende. Bij de rookruimtes die vanaf 1 januari 2022 niet meer zijn toegestaan, gaat het om afsluitbare rookruimtes. Een werkgever kan dus wel besluiten om een abri op het bedrijfsterrein beschikbaar te stellen voor rokers. Een abri is doorgaans géén afsluitbare ruimte en valt dus (nog) niet onder het rookverbod. Verder mag er buiten op het bedrijfsterrein of bij de ingang worden gerookt, tenzij de werkgever dat verbiedt. Houd er in dat geval rekening mee dat werknemers zullen uitwijken naar plekken buiten het bedrijfsterrein.
Wat is de rol van de ondernemingsraad in dit geheel? Het verbod op rookruimtes is wettelijk bepaald, waardoor de ondernemingsraad daar op zich niets tegen in kan brengen. Dit verbod zal wel leiden tot een wijziging van het rookbeleid in de onderneming en dat is instemmingsplichtig. De ondernemingsraad heeft namelijk een instemmingsrecht ten aanzien van voorgenomen besluiten op het gebied van arbeidsomstandigheden (artikel 27 lid 1 sub d WOR). Hij zal dus betrokken moeten worden bij de wijzigingen in het arbeidsomstandighedenbeleid als gevolg van dit verbod.
Werkgevers mogen – zoals hierboven kort aangestipt – kiezen voor een rookvrije werkomgeving, waarbij ook buiten op het bedrijfsterrein niet meer gerookt mag worden. Die keuze zou uiteraard het beste zijn voor de werknemers die als goed voornemen hebben om vanaf 2022 niet meer mee te doen aan de rookmomentjes met collega’s. U kunt ze als werkgever daarbij helpen!
Voor meer informatie over het rookbeleid binnen uw organisatie kunt u contact opnemen met een van de advocaten van de sectie arbeidsrecht en de sectie medezeggenschapsrecht.