Gaat u scheiden en zijn er gezamenlijke kinderen? Dan moet er mogelijk kinderalimentatie betaald worden. In dit blog zullen 10 vragen over kinderalimentatie worden beantwoord.
1. Wat is kinderalimentatie?
Kinderalimentatie is afhankelijk van de wijze waarop de zorg is verdeeld, waar de kinderen wonen en hoe de kosten zijn verdeeld. De hoogte van de kinderalimentatie hangt af van de feitelijke omstandigheden.
2. Tot wanneer moet kinderalimentatie betaald worden?
Kinderalimentatie moet betaald worden tot het kind 21 jaar is. Er zijn echter uitzonderingen. Denk bijvoorbeeld aan een kind dat gehandicapt is of niet zelf in zijn levensonderhoud kan voorzien. Daarnaast kunnen ouders bijvoorbeeld in een ouderschapsplan afspreken dat ook na het 21e levensjaar een bijdrage wordt betaald voor bijvoorbeeld de studie van een kind.
3. Hoe wordt de hoogte van de kinderalimentatie bepaald?
Bij de berekening van de alimentatie wordt rekening gehouden met de inkomens van de ouders, hun (forfaitaire) lasten, de verdeling van de zorg en wat dan verhoudingsgewijs ieders aandeel in de kosten van de kinderen moet zijn. Gelet op de (soms) ingewikkelde berekeningssystematiek maken ouders meestal in overleg met een advocaat of mediator afspraken over de hoogte van de kinderalimentatie. Daar zijn vaste berekeningssystematieken voor, zoals uitgewerkt door de Expertgroep Alimentatienormen. Lukt het niet om gezamenlijk afspraak te maken dan kan een rechter gevraagd worden om een bedrag vast te stellen.
4. Samenwonen. Heeft dit invloed op de hoogte van kinderalimentatie?
In principe heeft samenwonen geen invloed op de hoogte van de kinderalimentatie. Onder omstandigheden kan het hertrouwen of het aangaan van een geregistreerd partnerschap door de ouder bij wie de kinderen ingeschreven staan leiden tot een onderhoudsplicht. De nieuwe partner wordt dan officieel stiefouder en is daarmee op grond van de wet onderhoudsplichtig naar de kinderen. Dit wordt echter door rechters niet snel op die wijze beoordeeld.
5. Als een ouder geen gezag heeft over een kind, moet er dan toch alimentatie worden betaald?
Het hebben van gezag over de kinderen heeft geen invloed op de onderhoudsplicht. Je bent verplicht om een bijdrage te leveren in de kosten van het kind, ook al is er geen gezag.
6. Moet er rekening en verantwoording worden afgelegd over de besteding van kinderalimentatie?
Er is geen wettelijke verplichting om rekening en verantwoording af te leggen over de kinderalimentatie. De ontvanger heeft dus geen verplichting om de betaler te laten weten waar de kinderalimentatie aan besteed is. Dat is vaak ook ondoenlijk omdat kinderalimentatie ook opgaat aan reguliere kosten van de huishouding. Zoals woonlasten, gas, water, licht en gezinsboodschappen.
7. Welke kosten moeten er betaald worden van de alimentatie?
De alimentatie is bedoeld voor de reguliere kosten voor levensonderhoud en opvoeding voor de kinderen. Bijzondere kosten zoals niet voor vergoeding in aanmerking komende ziektekosten en topsport, vallen daar niet onder.
8. Er is te weinig inkomen om nog alimentatie te betalen, wat nu?
Als het inkomen te laag is om alimentatie te betalen kan met de ontvanger van de alimentatie een nieuwe regeling worden afgesproken. Er wordt dan met het lagere inkomen berekend wat de (nieuwe) draagkracht is en hoe de draagkrachtvergelijking uitvalt. Als de ontvanger en de betaler er samen niet uitkomen kan via een advocaat de rechter om herziening van de alimentatie worden verzocht.
9. De alimentatieplichtige stopt met het betalen van alimentatie. Wat nu?
De ontvanger kan de alimentatieplichtige eerst vragen om alimentatie te betalen. Als er dan nog steeds niks betaald wordt en onderling overleg leidt nergens toe, dan kan als (laatste) optie het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) of een deurwaarder worden ingeschakeld. Mogelijk biedt mediation ook een uitkomst.
10. Moet er alimentatie worden betaald bij co-ouderschap?
Er zijn verschillende mogelijkheden om de kosten van de kinderen te delen in het geval van co-ouderschap. Soms compenseert de meer draagkrachtige ouder de andere ouder door het betalen van kinderalimentatie. Soms wordt er gewerkt met een kinderrekening waarop ieder naar rato van draagkracht geld stort. Het is afhankelijk van de situatie welke oplossing uitkomst biedt.
Zoal u kunt lezen kent ook kinderalimentatie verschillende nuances. Heeft u na het lezen nog vragen? Neem dan gerust contact op met Tineke Noordegraaf-van Dijke.