Hoogte uitkering nog onderwerp van gesprek
Op 12 oktober 2021 heeft de Eerste Kamer ingestemd met de wet die gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof mogelijk maakt. De wet is gebaseerd op een Europese richtlijn die door de Nederlandse wetgever in een eigen wet is vormgegeven. Op 2 augustus 2022 treedt de wet in werking. De wet moet zorgen voor een betere balans tussen werk en privé. Voor werkende ouders dient de zorg voor een jong kind beter te combineren te zijn met het werkende leven.
Huidige regeling
Op dit moment hebben beide ouders recht op 26 weken onbetaald ouderschapsverlof dat is in te zetten in de eerste 8 jaar van het leven van het kind. De moeder heeft daarbij recht op 16 weken betaald zwangerschaps- en bevallingsverlof. De partner van de moeder heeft recht op 1 week geboorteverlof, op te nemen binnen vier weken na de geboorte van het kind. Dit is volledig door de werkgever betaald. De partner heeft tevens recht op 5 weken aanvullend geboorteverlof, op te nemen binnen zes maanden na de geboorte van het kind. In deze periode krijgt de partner geen salaris, maar een uitkering van het UWV, aan te vragen door en uit te betalen via, de werkgever. Deze uitkering bedraagt maximaal 70% van het salaris (en maximaal 70% van het maximumdagloon).
De opbouw van vakantiedagen en vakantiegeld blijft tijdens het verlof hetzelfde. De opbouw van pensioen tijdens verlof is afhankelijk van de daarover vastgelegde afspraken.
Nieuwe regeling
Het hiervoor beschreven zwangerschaps- en bevallingsverlof voor de moeder en geboorteverlof voor de partner blijven onveranderd. Wat wijzigt is het ouderschapsverlof.
Van de 26 weken ouderschapsverlof zijn straks 9 weken ouderschapsverlof gedeeltelijk betaald. Deze 9 weken dienen opgenomen te worden in het eerste levensjaar van het kind. Dit hoeft niet aaneengesloten, maar mag gespreid plaatsvinden.
Uitbetaling vindt plaats via een UWV-uitkering, aan te vragen door de werkgever. De uitkering is ter hoogte van maximaal 50% dagloon. De Eerste Kamer heeft bij motie opgeroepen dit te verhogen tot 70%, om te voorkomen dat alleen de beter betaalde functies hier gebruik van gaan maken. Dit punt ligt nu op de formatietafel. Er geldt in de periode van het betaald ouderschapsverlof dus geen loondoorbetalingsverplichting (behalve indien dit bij cao of bedrijfsregels is bepaald). De werkgever dient enkel de uitkering die wordt ontvangen van het UWV door te storten naar de werknemer.
Het betaald ouderschapsverlof geldt voor werknemers in loondienst, voor de dga en voor de huishoudelijke hulp die is uitgezonderd van de verplichte ZW-uitkering. Voor die laatste twee groepen gaat per 2 augustus 2022 ook het aanvullend geboorteverlof gelden, wat voor hen nog niet was geregeld.
Voor welke kinderen geldt het betaald ouderschapsverlof?
Het betaald ouderschapsverlof geldt per kind en per werkgever. Stel een werknemer werkt 16 uur bij werkgever A en 9 uur bij werkgever B. Dan dienen beide werkgevers de uitkering aan te vragen. Werkgever A voor het salaris voor 9 weken van 16 uur en werkgever B voor het salaris voor 9 weken van 9 uur. Wanneer een nieuw kind geboren wordt, kan de werknemer opnieuw 9 weken betaald ouderschapsverlof aanvragen.
Is een kind voor 2 augustus 2022 geboren, dan is er na deze datum toch betaald ouderschapsverlof mogelijk, ook als er al onbetaald ouderschapsverlof is geweest (mits voldoende resterend saldo). De 9 weken van het gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof dient dan wel te liggen op of na de datum van 2 augustus 2022 en dient plaats te vinden binnen het eerste levensjaar van het kind.
Het kind dient geboren te zijn uit twee personen die het huwelijk zijn aangegaan, geregistreerd partner zijn, die het kind hebben erkend, waar sprake is van pleegzorg, bij adoptie of wanneer de ouders samenwonen met het kind en deze verzorgt en opvoedt. Bij pleegzorg en adoptie gelden in sommige gevallen afwijkende regels. Het UWV controleert de geboorte, inschrijving op adres en de thuissituatie met name op basis van de basisregistratie personen.
Overzicht
De nieuwe situatie wordt samenvattend aldus als volgt:
Moeders: 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof + 9 weken gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof + 17 weken onbetaald ouderschapsverlof
Partners: 1 week geboorteverlof + 5 weken aanvullende geboorteverlof + 9 weken gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof + 17 weken onbetaald ouderschapsverlof
In bijzondere omstandigheden, zoals bij de geboorte van een tweeling/meerling, of langere ziekenhuisopnames, kunnen er afwijkende periodes gelden.
Meer weten?
Wil je meer weten over de nieuwe wet of over andere vormen van verlof? Dan neem gerust contact op met Stefan Jansen, advocaat Sectie Arbeidsrecht.