Hoe kunnen wij u in deze moeilijke tijd helpen?
Graag denken we met u mee in deze vervelende tijd met enorme gevolgen. Er is geen oplossing voor de grote financiële malaise die door de corona-crisis ontstaat, maar er zijn wel overheidsmaatregelen waar u gebruik van kunt maken en maatregelen die u zelf kunt treffen om de schade te beperken.
Hierbij geven we u enkele tips.
Tip 1
Het grootste probleem zit bij veel ondernemingen in de liquiditeit. Er komt niets meer binnen en de kosten lopen door. Daarom heeft het kabinet de mogelijkheid geboden om gebruik te maken van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (“NOW”). Deze noodmaatregel is in de plaats gekomen van de werktijdverkortingsregeling en is bedoeld om de loonlasten tijdelijk te verlagen. Het UWV werkt met voorschotten.
Tip 2
Als u echt door heel zwaar weer gaat, kunt u nog onderzoeken of u personeel moet of kunt ontslaan op grond van bedrijfseconomische redenen. Onze collega’s van de sectie arbeidsrecht kunnen u daarbij helpen. Let er ook op dat arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd niet onnodig doorlopen.
Tip 3
Naast het verlagen van de loonlasten, is het ook mogelijk om bijzonder uitstel te vragen van belastingverplichtingen nadat u aangifte heeft gedaan en een aanslag hebt ontvangen. Ook kunt u de voorlopige aanslag aanpassen. Verder verlaagt de belastingdienst tijdelijk de invorderingsrente en de belastingrente. Let ook op het tijdig melden van betalingsonmacht als dat aan de orde is.
Tip 4
Hetzelfde geldt voor de rente- en aflossingsverplichtingen bij leningen, bij uw bank of andere investeerders of wellicht u zelf of uw holding. De rente- en aflossingsverplichtingen voor hypotheekleningen worden al op grote schaal opgeschoven, dus uitgesteld. Dit kan ook bij andere leningsovereenkomsten met rente- en aflossingsverplichtingen. Als u verhuurder bent, kunt u ook de huur voor uw huurder uitstellen of kwijtschelden. Een uitstel betekent het opschuiven van de looptijd, vaak is iedereen daarbij gebaat en geeft het lucht.
Tip 5
Voor andere verplichtingen die voortvloeien uit overeenkomsten, zoals bijvoorbeeld afname- en leveringsverplichtingen en nakoming van termijnen bestaat een soortgelijke mogelijkheid. Hoe? In bijna alle overeenkomsten en in algemene voorwaarden zijn bepalingen opgenomen over onvoorziene omstandigheden of overmacht. De corona-crisis zou een onvoorziene omstandigheid of een overmachtssituatie kunnen zijn op grond waarvan u tijdelijk niet aan uw verplichtingen hoeft te voldoen.
Tip 6
In overeenkomsten en algemene voorwaarden bij overeenkomsten staan vaak zelfs beëindigingsmogelijkheden. U zou mogelijk ook onder bepaalde overeenkomsten met verplichtingen uit kunnen komen door de overeenkomsten vroegtijdig te beëindigen.
Tip 7
Verder geldt er in het geval van overeenkomsten een ruime mogelijkheid om de afspraken tijdelijk aan te passen in overleg. Treed in onderhandeling met uw contractspartij. Misschien kunt u de pijn delen of aangepaste afspraken maken samen.
Tip 8
U kunt nog liquiditeit creëren door gebruik te maken van sales-and-lease-back constructies of overtollige materialen, voorraden of machines te verkopen.
Tip 9
Ook kunt u zich meer focussen op uw onderhanden werk en debiteurenpositie. Misschien kunt u nog factureren, wellicht moet u gaan incasseren of debiteuren afschrijven. Vergeet dan niet de btw terug te vorderen. U kunt ook denken aan factoring van de debiteuren.
Tip 10
Er worden ook andere mogelijkheden van financiering in het leven geroepen of uitgebreid. Denk hierbij aan de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) of particuliere investeerders of crowd funding. En denk aan extra ondersteuning zelfstandig ondernemers (ministerie van SZW en gemeenten). Het kabinet stelt een tijdelijke, versoepelde regeling in om zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers, te ondersteunen zodat zij hun bedrijf kunnen voortzetten. De regeling wordt uitgevoerd door gemeenten.
Zelfstandigen kunnen voor een periode van drie maanden, via een versnelde procedure, aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor levensonderhoud. Deze vult het inkomen aan tot het sociaal minimum en hoeft niet worden terugbetaald. Er is in deze tijdelijke bijstandsregeling voor zelfstandig ondernemers geen sprake van een vermogens- of partnertoets. Ondersteuning volgens deze tijdelijke regeling is ook mogelijk in de vorm van een lening voor bedrijfskapitaal, tegen een verlaagd rentepercentage.
Tip 11
Mocht u dan toch privé vermogen moeten aanwenden om aan bepaalde betalingsverplichtingen te voldoen of vanuit privé of de holding geld uitlenen aan de werkmaatschappij: zorg dan dat u dit goed vastlegt in een geldleningsovereenkomst met duidelijke afspraken over rente en terugbetalingsverplichtingen/aflossingen en een goede looptijd.
Tip 12
Bedenk daar vooral ook bij dat u zekerheden kunt verlangen en vestigen ten behoeve van u zelf. Doe dat goed. Controleer dat u aan alle vestigingsvereisten voldoet.
Tip 13
Als u nu iets meer tijd hebt dan normaal om saaie, maar formele zaken te regelen, check dan ook uw juridische huishouden. Heeft u alle afspraken in uw onderneming zakelijk vastgelegd? Denk daarbij aan de managementovereenkomst, de rekening-courantovereenkomst en andere geldleningsovereenkomst. Loop nog eens door uw algemene voorwaarden, uw standaard offerte/ordebevestigingen en arbeidsovereenkomsten. Benut deze tijd om dit alles op orde te krijgen, en breng op die manier een betere balans in de negatieve gevolgen van een faillissement.
Tip 14
Maar ook een faillissement betekent geen einde verhaal. Het kan ook uitstel creëren en geeft kansen om te herstructureren. U zou via het faillissement mogelijk kunnen doorstarten met een verlaagde schuldenlast.
Tip 15
Met een beetje geluk treedt met spoed de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (“WHOA”) in werking. Dat is een ‘tool’ om uw schulden te saneren. Het geeft u de mogelijkheid om een dwangakkoord aan te bieden aan uw schuldeisers zonder dat u failliet hoeft te gaan. Dit wetsvoorstel is al enige tijd in behandeling en zou in principe op 1 juli 2020 in werking treden. Mogelijk wordt het wetsvoorstel eerder aangenomen. Tot die tijd is een crediteurenakkoord zoals nu natuurlijk ook nog mogelijk. Mogelijk is er nu meer begrip van crediteuren.
Het is dus toch nog best mogelijk om naast de overheidsmaatregelen zelf maatregelen te treffen. Daarnaast zijn deze 15 tips zeker niet uitputtend. Er zal steeds wat bij komen. Houdt daarom onze blogs in de gaten. Als u alvast wat meer wilt weten over één van de tips, contacteer ons vrijblijvend: Jeffrey Touw (j.touw@devoort.nl) of Floor Wertenbroek (f.wertenbroek@devoort.nl) op 013-4668819. Wij helpen u graag. Als we samen werken, kunnen we veel meer bereiken. Met anticiperen, communiceren, omdenken en creativiteit kunnen we elkaar helpen in deze tijd te overleven.
Veel sterkte in deze tijd.