De WHOA, ‘Wet Homologatie Onderhands Akkoord’, is op 1 januari 2021 in werking getreden. Het geeft ondernemingen belangrijke nieuwe herstructureringsmogelijkheden buiten faillissement. Wat is het en hoe werkt deze WHOA-herstructurering? Een kort overzicht.
WHOA-herstructurering, wat is het en hoe werkt het?
De WHOA geeft u de mogelijkheid om een ‘dwangakkoord’ te sluiten met uw schuldeisers en aandeelhouders:
- Het ‘akkoord’ kan inhouden dat schulden gedeeltelijk komen te vervallen en rechten worden gewijzigd. Het kan bijvoorbeeld ook inhouden dat bepaalde overeenkomsten worden beëindigd;
- ‘Dwang’ houdt in dat schuldeisers en aandeelhouders die niet met het akkoord instemmen, er door de rechter toch aan worden gebonden (‘homologatie’).
Het dwangakkoord wordt gesloten zonder dat er een faillissement wordt uitgesproken. Tijdens de voorbereiding van het akkoord kan uw onderneming verder ondernemen. Zo wordt met de WHOA-herstructurering de waarde van uw onderneming zoveel mogelijk in stand gehouden.
Doel van de WHOA
De WHOA kan worden toegepast om de financiële continuïteit van een levensvatbare onderneming te herstellen. Ook kan de WHOA worden gebruikt om een niet-levensvatbare onderneming buiten faillissement ‘te gelde te maken’. Er moet sprake zijn van:
“een toestand waarin het redelijkerwijs aannemelijk is dat hij met het betalen van zijn schulden niet zal kunnen voortgaan”.
Het is dan de bedoeling dat een faillissement wordt voorkomen. Een faillissement heeft namelijk vrijwel altijd een negatieve invloed op de waarde van een onderneming. Door de WHOA komt er geen faillissement. Daardoor blijft de waarde van de onderneming zoveel mogelijk behouden.
Werknemers en de WHOA-herstructurering
Sommige schulden en rechten vallen niet onder de WHOA. Als die schulden en rechten de voornaamste reden van uw financiële problemen zijn dan is de WHOA daarvoor dus niet geschikt. De belangrijkste uitgezonderde categorie zijn rechten van werknemers. Bijvoorbeeld hun arbeidsovereenkomst en loon en de pensioenpremie.
Rechten van werknemers kunnen dus niet met het akkoord worden gewijzigd. Het akkoord kan dus bijv. niet inhouden dat arbeidsovereenkomsten worden beëindigd. De reguliere gronden voor het beëindigen van die overeenkomsten blijven wel gewoon van kracht. Bijvoorbeeld een opzegging met een ontslagvergunning van het UWV vanwege ‘bedrijfseconomische redenen’.
Het WHOA-verzoek
U kan het akkoord zelf aanbieden. Ook een ‘herstructureringsdeskundige’ kan het akkoord aanbieden. Een ‘herstructureringsdeskundige’ wordt door de rechtbank aangesteld op verzoek van de:
- onderneming zelf;
- schuldeisers;
- aandeelhouders en/of;
- ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging (zie over de ondernemingsraad en de WHOA ons eerdere artikel).
Over het aangeboden akkoord wordt gestemd door schuldeisers en aandeelhouders waarvan rechten worden gewijzigd. Voor het opstellen van een akkoord en om WHOA-verzoek in te dienen heeft u hulp nodig van gespecialiseerde deskundigen. Bijvoorbeeld een gespecialiseerde advocaat en een accountant.
Meer informatie?
Wilt u meer weten over de mogelijkheden van de WHOA voor uw onderneming of heeft u hulp nodig bij het herstructureren van uw schulden? Neem dan contact op met onze gespecialiseerde advocaten van de sectie insolventierecht en ondernemingsrecht.