De Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie treedt vanaf 15 november 2023 in werking. In dit blog een kort overzicht wat de Tijdelijke wet verandert en waar men bij een turboliquidatie rekening mee moet houden.
Turboliquidatie
Turboliquidatie is een snelle manier om een rechtspersoon te ontbinden en te liquideren. Liquidatie, ook wel vereffening genoemd, is het opheffen van een rechtspersoon. Bij een normale liquidatie wordt er een persoon aangewezen die verantwoordelijk is voor het verkopen van alle bedrijfsmiddelen en het afbetalen van de openstaande schulden. Bij turboliquidatie kunnen deze stappen worden overgeslagen. Een turboliquidatie kan namelijk alleen maar wanneer er geen baten (bezittingen of vorderingen) meer aanwezig zijn bij de rechtspersoon.
Als dat het geval is, kan de vereffening worden overgeslagen. Er is dan namelijk toch niets om nog te verkopen of uit te betalen. Het voordeel van deze vorm van liquidatie is dat het een hoop kosten bespaart. Voor de ontbinding is een besluit nodig van de Algemene Vergadering van Aandeelhouders of (bij een stichting) van het bestuur. Door dat besluit houdt de rechtspersoon dan op te bestaan. Bij de Kamer van Koophandel (KvK) dient het formulier ‘Ontbinding vennootschap, rechtspersoon of maatschap’ te worden ingevuld.
Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie
Wat verandert de tijdelijke wet nu precies? Allereerst dient er een balans en een staat van baten en lasten te worden gedeponeerd bij de KvK. Dit moet binnen veertien dagen na de ontbinding zijn gebeurd. De balans moet betrekking hebben op het boekjaar waarin de rechtspersoon is ontbonden. Soms moet de jaarrekening van het boekjaar daaraan voorafgaand ook worden gedeponeerd. Dat is het geval indien die jaarrekening nog niet was gepubliceerd op het moment van ontbinding.
Nieuw is ook dat een beschrijving van de volgende zaken gedeponeerd dient te worden:
- De oorzaak van het ontbreken van baten op het tijdstip van de ontbinding;
- Als er toch sprake waren van baten, moet worden beschreven hoe deze zijn verkocht en hoe de opbrengst daarvan is verdeeld; en
- De redenen waarom schuldeisers onbetaald zijn gebleven.
Ook alle jaarrekeningen die verplicht gedeponeerd moesten worden voorafgaand aan de ontbinding moeten bij een turboliquidatie worden gedeponeerd bij de KvK. Tot slot moet het bestuur van de ontbonden rechtspersoon aan de schuldeisers mededelen dat deze deponeringen zijn gedaan. Op die manier kunnen schuldeisers (indien nodig) actie ondernemen.
Bestuursverbod
Een belangrijk element wat is toegevoegd met de Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie is dat een bestuursverbod kan worden opgelegd. De rechtbank kan door het Openbaar Ministerie (OM) worden verzocht een bestuursverbod op te leggen indien:
- De bestuurder bij een turboliquidatie niet heeft voldaan aan de deponeringsverplichtingen zoals hierboven omschreven; of
- De bestuurder doelbewust handelingen heeft verricht waardoor één of meerder schuldeisers aanmerkelijk zijn benadeeld; of
- De bestuurder in de twee jaren voorafgaand aan de ontbinding betrokken was bij een faillissement of turboliquidatie en hem daarvan een persoonlijk verwijt treft.
Dit bestuursverbod komt naast het bestuursverbod uit de faillissementswet.
Meer weten?
Bent u schuldeiser van een rechtspersoon die is ontbonden door middel van een turboliquidatie of wilt u een van uw rechtspersonen turboliquideren? Neem dan contact op met één van onze specialisten.