Afgelopen week is één van de grondleggers van ons advocatenkantoor, mr. J.M.C. (Jan) Beunen (3 oktober 1938 – 10 november 2020) overleden. Hij was tot zijn pensionering eind 2003 aan ons kantoor verbonden. Jan Beunen was als advocaat scherpzinnig, betrokken en consciëntieus en als partner van ons kantoor stond hij voor de hoogste kwaliteit in onze dienstverlening. De herinnering aan zijn bescheiden en bijzondere persoonlijkheid blijft. Als jonge advocaat door hem opgeleid én nog altijd aan ons advocatenkantoor verbonden, wil ik graag zijn betekenis voor kantoor en voor mij in dit bericht met jullie delen. Gesprekken met Jan Beunen waren namelijk altijd een voeding voor de geest.
Afkomstig uit een onderwijsfamilie wist Jan Beunen al jong dat hij maatschappelijk betrokken wilde zijn en het beste met en voor de medemens en de natuur wilde bereiken. Terwijl hij al leraar Frans was en een jong gezin had, koos hij er voor om zijn passie (verder) waar te maken met een avondstudie rechten. Vanaf begin jaren ’70 was hij advocaat in Tilburg, aanvankelijk in loondienst, maar vanaf 1980 in maatschapsverband op de (Korte) Heuvel nummer 1 met mr. Jan Leemans. Jan Beunen wist voor tegenstanders van kruisrakketten in Nederland, milieuorganisaties en bewoners van diverse wijken in Tilburg die jaar in jaar uit geconfronteerd werden met ‘vieze lucht’ van de industrie in hun wijk, succes na succes te behalen in de rechtszaal. Van milieurecht of bestuursrecht (er was zelfs nog geen algemene wet bestuursrecht) had in deze tijd nog niemand gehoord.
Vrijwel direct na het voltooien van mijn rechtenstudie in 1990 ben ik als advocaat-stagiaire bij het toenmalige advocatenkantoor Beunen Leemans & De Bont in dienst getreden. Jan Beunen leerde mij het voortdurende proces van herschrijven en schaven aan juridische adviezen en processtukken voordat deze de rechtbank, de wederpartij of de cliënt mochten bereiken. Of in de vorm van een pleidooi mochten worden uitgesproken; daar moest ik ook voor oefenen vond hij. En van de strategie en de keuzes die zo’n stuk maken wat het is, of hoe je door een dossier tot in detail te verkennen toch betrekkelijk vaak in een vroeg stadium de afloop van een kwestie goed kunt voorspellen. Advocatuur was zijn passie, zoveel was mij al in 1990 duidelijk en ik weet zeker dat ik en vele andere jonge advocaten die hij van 1980 tot 1998 binnen ons kantoor heeft opgeleid tot op de dag van vandaag diezelfde passie hebben dank zij de bevlogenheid van Jan Beunen.
Jan Beunen had zogezegd een ‘overheidspraktijk‘: hij werkte voor verschillende gemeenten en maatschappelijke instellingen in het gehele land. Jan Beunen was zeker in de stad Tilburg een bekend én berucht advocaat. Die bekendheid had hij vooral te danken aan het feit dat hij vele tientallen jaren en ook bij zijn pensionering in 2003 nog altijd de ‘stadsadvocaat‘ van de gemeente Tilburg was.
Hij was attent en nieuwsgierig naar de visie van anderen over zijn werk, maar ook zeer betrokken bij maatschappelijke vraagstukken. Emoties hield hij buiten de deur. Hij had een openhartige geslotenheid.
Binnen de advocatenmaatschap stond Jan Beunen voor de hoogste kwaliteit in onze dienstverlening, of het nu ging om de inhoud of de vorm van een juridisch document, of om de koffie of het (brief)papier. Een mooie mijlpaal wist Jan Beunen – mét en zeker ook voor zichzelf en voor ons – te bereiken doordat hij bij een zoektocht naar nieuwe kantoorhuisvesting van het toenmalige kantoor op Heuvel nummer 1 in Tilburg, in het toenmalige advocatenkantoor Quarles & Jurgens te Tilburg, niet alleen een huisgenoot vond maar ook een partner waarmee vanaf 2001 gezamenlijk, vanaf onze huidige kantoorlocatie, een modern en duurzaam kwalitatief hoogwaardig advocatenkantoor is ontstaan.
Jan Beunen, die zich door cliënten, opponenten, jonge kantoorgenoten én zijn secretaresse graag liet aanspreken als ‘meneer Beunen‘, heeft hier met trots en plezier tot en met eind 2003 zijn praktijk uitgeoefend. We gedenken één van onze grondleggers. De herinnering aan zijn bescheiden en bijzondere persoonlijkheid blijft.