De coronacrisis heeft voor veel ondernemers tot betalingsprobleem geleid. De Belastingdienst heeft daarom twee regelingen ingesteld om tijdelijk lasten te verlichten. In navolging van onze coronatips voor ondernemers geven wij in twee artikelen kort aandacht aan die regelingen. Vandaag het eerste deel over de regeling ‘bijzonder uitstel van betaling vanwege de coronacrisis’ (‘bijzonder uitstel’). Het bijzonder uitstel is per 1 oktober 2021 geëindigd maar is wel nog steeds van belang.
De regeling: ‘bijzonder uitstel‘
Het bijzonder uitstel was voor ondernemers die tot en met 30 september 2021 niet in staat waren om belastingverplichtingen na te komen. Het bijzonder uitstel zag op specifieke soorten belastingen. De aanvraag kon tot 1 oktober gedaan worden. Als de Belastingdienst bijzonder uitstel verleende dan hoefden die belastingen tot 1 oktober 2021 tijdelijk niet betaald te worden. Ongeacht het moment van de aanvraag gold het bijzonder uitstel met terugwerkende kracht vanaf 12 maart 2020. Wel moest steeds op tijd belastingaangifte worden gedaan.
Het bijzonder uitstel kan niet worden aangevraagd voor belastingschulden die ‘ontstaan’ vanaf 1 oktober. Dat houdt in dat zonder uitstel betaald moet worden:
- belastingen waar vanaf 1 oktober 2021 aangifte voor gedaan moet worden;
- belastingen waarvan de uiterste betaaldatum op of na 1 oktober 2021 ligt.
Betalingsregeling
Door het bijzonder uitstel ontstaat een belastingschuld. Voor het afbetalen van die schuld krijgt u 60 maanden de tijd (van 1 oktober 2022 tot 1 oktober 2027). De Belastingdienst doet een voorstel voor een betalingsregeling. U betaalt iedere maand een vast bedrag. De eerste termijn moet uiterlijk op 31 oktober 2022 betaald zijn. U mag uiteraard al vóór 1 oktober 2022 beginnen met afbetalen, of u mag in minder dan 60 maanden afbetalen. Kan u de belastingschuld niet in 60 maanden aflossen? De Belastingdienst belooft om dan samen met u naar een passende oplossing te zoeken.
Invorderingsrente
Over een belastingschuld bent u ‘invorderingsrente’ verschuldigd. Die bedraagt normaal gesproken 4%. Vanwege het bijzonder uitstel hoeft u tot en met 31 december 2023 minder invorderingsrente te betalen:
- tot en met 31 december 2021, 0,01%;
- vanaf 1 januari t/m 30 juni 2022, 1%;
- vanaf 1 juli t/m 31 december 2022, 2%;
- vanaf 1 januari t/m 31 december 2023, 3%;
- vanaf 1 januari 2024, 4% (het normale tarief).
Het bijzonder uitstel geldt dus niet voor belastingschulden die ‘ontstaan’ vanaf 1 oktober 2021. Veel ondernemers hebben nog steeds last van betalingsproblemen. Voor hen is de ‘tijdelijke aanvullende tegemoetkoming’ van belang. Aan die nieuwe regeling wordt binnenkort aandacht besteed in het tweede deel van dit tweeluik.
Biedt uitstel van betaling van uw belastingschulden geen uitkomst voor uw situatie? Of heeft u hulp nodig bij het herstructureren van uw schulden? Neem dan contact op met onze advocaten van de sectie ondernemings- en insolventierecht.