Een OR bestaat uit een aantal werknemers die worden gekozen via een verkiezing. Hoe gaat dat precies? Hieronder volgen drie veel voorkomende misverstanden.
MISVERSTAND 1: Er geldt een verplicht tijdspad voor de verkiezingen
Ondernemingsraden kijken soms verbaasd op als blijkt dat de Wet op de ondernemingsraden (WOR) helemaal geen voorschriften geeft over het tijdspad van de verkiezingen en de daarbij behorende termijnen. Vaak wordt het voorbeeldreglement van de SER gebruikt. Daarin staat als voorbeeld een tijdschema van tenminste 13 weken. Maar de ondernemingsraad is vogelvrij om een eigen tijdspad en eigen termijnen in zijn reglement op te nemen.
MISVERSTAND 2: Afwijken van het OR-verkiezingsreglement mag
Hoe belangrijk is het om het OR-verkiezingsreglement op de letter te volgen? Het is cruciaal. Op grond van de WOR is de ondernemingsraad verplicht om in het OR-reglement regels op te nemen over de verkiezingsprocedure, zoals bijvoorbeeld over de vaststelling van de uitslag. Van deze procedureregels mag de ondernemingsraad niet tijdens de verkiezingen afwijken. De spelregels tijdens het spel veranderen, mag ook niet.
Volgt de ondernemingsraad het eigen reglement niet op, dan kan dat hem duur komen te staan. Als het tot een juridische procedure komt, moet de verkiezing in principe opnieuw worden gedaan.
Voorbeeld.
Niet iedere stemgerechtigde krijgt 1 week voor de verkiezingsdatum een digitale code om te kunnen stemmen. Dit terwijl dit volgens het OR-reglement wel vereist is. Dit is een schending van het OR-reglement. Hetzelfde geldt als er niet blanco kan worden gestemd, terwijl dat volgens het OR-reglement wel is toegestaan.
MISVERSTAND 3: Wie kiest en wie is verkiesbaar?
Wie mag een stem uitbrengen tijdens de verkiezingen en wie mag tot OR-lid worden verkozen? Hier blijken in praktijk soms onduidelijkheden over te bestaan. Om dit vast te stellen, moeten 2 stappen worden doorlopen:
Stap 1
Wie zijn de “in de onderneming werkzame personen”? Dat zijn:
- de personen die in de onderneming werken op basis van een arbeidsovereenkomst of aanstelling met de ondernemer;
- uitzendkrachten die in het kader van de werkzaamheden van de onderneming tenminste 2 jaar bij de onderneming werken (ingeleende werknemers);
- de personen die een arbeidsovereenkomst of aanstelling hebben met de ondernemer, maar die werkzaam zijn in een andere onderneming (uitgeleende werknemers); en
- de personen die door de ondernemingsraad en de ondernemer samen zijn aangewezen als ‘’in de onderneming werkzame personen.’’
Stap 2
Of een werknemer kiesgerechtigd of verkiesbaar is, hangt af van zijn/haar diensttijd. De werknemer moet namelijk lang genoeg in de onderneming werken om op de hoogte te kunnen zijn van de belangen van de werknemers. De WOR geeft om die reden aan dat:
- alle “in de onderneming werkzame personen” (zie stap 1) die langer dan 6 maanden in de onderneming werkzaam zijn, kiesgerechtigd zijn; en
- alle “in de onderneming werkzame personen” (zie stap 1) die langer dan 1 jaar in de onderneming werkzaam zijn, verkiesbaar zijn tot lid van de ondernemingsraad.
In het OR-reglement kan de ondernemingsraad andere diensttijden bepalen dan de WOR voorschrijft als dat zorgt voor een betere toepassing van de WOR. Zo kan het OR-reglement bijvoorbeeld bepalen dat personen die langer dan 4 maanden in de onderneming werkzaam zijn, kiesgerechtigd of verkiesbaar zijn.
MEER INFORMATIE?
In dit schema staan de belangrijkste bepalingen uit de WOR over OR-verkiezingen. Mocht u vragen hebben over OR-verkiezingen, neem dan gerust contact op met een van onze gespecialiseerde advocaten op dit gebied.