Tijdens een fijne relatie wordt er vaak niet nagedacht over diverse gevolgen die een scheiding met zich meebrengt. Soms lijken het kleine ‘dingen’, die op de lange termijn een financiële impact kunnen hebben.
Zo ook met een autoverzekering, als deze op naam van de ene partner afgesloten, terwijl de andere partner de (regelmatige) bestuurder is, en feitelijk de schadevrije jaren heeft opgebouwd.
En dan komt – na jaren – de scheiding.
De bestuurder zet de autoverzekering op naam, maar kan zonder instemming van de ander, geen gebruik maken van de opgebouwde schadevrije jaren. De bestuurder stapt weer in op een lagere bonus-malustrede en kan zo maar tientallen tot honderden euro’s per maand aan korting mislopen.
Gelukkig komen de meeste mensen hier in alle redelijkheid wel aan uit. Door onderling overleg, in samenspraak met hun advocaten, of in mediaton.
Het is belangrijk om voorafgaand en/of ten tijde van de relatie ook oog te hebben voor dit soort (ogenschijnlijk kleine) gevolgen.
Recent heeft het Hof Den Bosch nog eens bevestigd dat de opbouw van schadevrije jaren geen vermogensrecht is in de zin van artikel 3:6 BW, zodat het geen onderdeel uitmaakt van enige (huwelijks)gemeenschap (Gerechtshof ’s-Hertogenbosch 13 april 2021, ECLI:NL:GHSHE:2021:1090).